Κυκλοφόρησε το 5ο τεύχος του Περιοδικού "Μοντεσσοριανή Αγωγή & Επαίδευση". Το περιοδικό εκδίδεται υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Μαρίας & Σωτήρη Γουδέλη.
"Aυτό το τεύχος του περιοδικού μας περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στις «Ασκήσεις Καθημερινής Ζωής» ένα σημαντικό στοιχείο της μοντεσσοριανής εκπαίδευσης.
Οι ασκήσεις αυτές αναπτύσσουν τις ικανότητες του παιδιού για την ατομική φροντίδα, τη φροντίδα του περιβάλλοντος και την κοινωνική συμπεριφορά του. Έμφαση στις ασκήσεις αυτές δίνεται σε βασικές κινητικές λειτουργίες των παιδιών, όπως είναι η ικανότητά τους να περπατούν, να κάθονται και να μεταφέρουν διάφορα αντικείμενα. Διάφορες ασκήσεις, όπου τα παιδιά ανοιγοκλείνουν συρτάρια, χύνουν νερό από μια κανάτα σε μια λεκάνη, κόβουν χαρτιά με ψαλίδι, κουμπώνουν ρούχα και περνούν κορδόνια σε παπούτσια, θεωρούνται βασικές για την ανάπτυξη πρακτικών ικανοτήτων της καθημερινής ζωής. Με μια ιδιαίτερη σειρά ασκήσεων δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη πιο εξειδικευμένων δεξιοτήτων των παιδιών για την εκτέλεση εργασιών, όπως το σκούπισμα, το πλύσιμο, το βούρτσισμα και η φροντίδα φυτών και ζώων. Κοινός παρονομαστής των Ασκήσεις Καθημερινής Ζωής είναι η ανάπτυξη της υπευθυνότητας των παιδιών στην εκτέλεση εργασιών και η ομαλή ένταξή τους στο κοινωνικό περιβάλλον τους.
Στο αφιέρωμά μας περιλαμβάνεται ένα άρθρο του Μάριο Μοντεσσόρι με τίτλο «Ασκήσεις Πρακτικής Ζωής», το οποίο δημοσιεύεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την άδεια της ΑΜΙ, ένα άρθρο στο οποίο η Ούμα Ραμάνι, εκπαιδεύτρια της AMI με τεράστια εμπειρία στην εκπαίδευση μοντεσσοριανών δασκάλων, παρουσιάζει μια φιλοσοφική και ανθρωπολογική προσέγγιση ασκήσεων καθημερινής ζωής, ένα άρθρο της Έλεν Λέμπιτζ, επίσης εκπαιδεύτριας της ΑΜΙ, με θέμα του τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών στις χειρωνακτικές εργασίες της μοντεσσοριανής τάξης κι ένα άρθρο μου για τον ρόλο της χειρωνακτικής εργασίας στη μοντεσσοριανή αγωγή, όπως έχει αναλυθεί σε διάφορα κείμενα της Μαρίας Μοντεσσόρι.
...
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλες και όλους που συνέβαλαν στη δημιουργία του τεύχους αυτού εκχωρώντας μας το δικαίωμα μετάφρασης και δημοσίευσης άρθρων τους.
..."
Από το Σημείωμα του Εκδότη, Δημήτρη Χασάπη, Ομότιμου Καθηγητή ΕΚΠΑ.
Μπορείτε να διαβάσετε το τεύχος από εδώ.